„Za ceny másla mohou i krávy, počet skotu v EU klesá. V ČR se nejvíce falšuje med a víno, e-shopy klamou zdravotními tvrzeními. Polské maso obstálo.“ – Jindřich Pokora

Jindřich Pokora působí jako ředitel odboru kontroly ve Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI). Má inspekce co do činění s cenou másla? Patří máslo mezi problematické výrobky z hlediska kvality? Která potravina je nejproblematičtější? Jak se falšuje med a co to vlastně znamená? A co by měl člověk udělat, aby nenaletěl při koupi medu nebo vína? A jaké prohřešky jsou nejčastější u e-shopů?

„My parametry cenotvorby nekontrolujeme, takže jak zaznělo minulý týden na tiskové konferenci na Úřadu vlády, v březnu bychom měli dostat zprávu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže o tom, kdo může za současné ceny másla.“ – říká Jindřich Pokora.

„Zaznamenali jsme názory, že za to mohou (za vysoké ceny másla, pozn. red.) výrobci, že za to mohou obchodníci. Minulý týden zazněl i názor, že za to mohou spotřebitelé, protože máslo kupují. Ale nikdo neřekl, že za to možná mohou i krávy.“ – pokračuje Jindřich Pokora.

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

„To je prostě z toho důvodu, že se v Evropě neustále snižují stavy skotu. A bez skotu není mléko, stejně jako bez elektráren není elektřina.“ – upozorňuje Jindřich Pokora.

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

masloceny-maslaproblematicke-vyrobkymedvinoszpipotravinarska-inspekcepotraviny-na-pranyrie-shoppotravinydvoji-kvalitapolske-masoukrajinske-potravinyx-talkjindrich-pokoraxaverxtv
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.